Највкусна проја
За прстофат повкусно!
Состојки:
• 2 јајца
• 350 грама брашно
• 250 грама пченкарно брашно
• 100 грама пченкарна палента - Grini
• 350 мл јогурт
• 180 мл маслиново масло
• 1 голема лажица прашок за печиво
• 1 голема лажица сол
• 200 грама спанаќ, исечкан на парчиња
• 200 грама урда
Подготвка:
Во длабок сад ставете ги јајцата и изматете ги со маслиновото. Ставете го јогуртот и измешајте. Додадете ги солта, прашокот за печиво, двата вида брашно и палетата. Измешајте убаво и на крај ставете ги спанаќ и урдата. Целата смеса претурете ја во тавче за печење, намачкано со малку маслиново и брашно. Од горе ставете сусам и ким. Печете во рерна загреана на 200 Целзиусови степени, 40 до 45 минути, додека да добие златно жолта боја од горе.
Добар апетит!
Состојки:
• 2 јајца
• 350 грама брашно
• 250 грама пченкарно брашно
• 100 грама пченкарна палента - Grini
• 350 мл јогурт
• 180 мл маслиново масло
• 1 голема лажица прашок за печиво
• 1 голема лажица сол
• 200 грама спанаќ, исечкан на парчиња
• 200 грама урда
Подготвка:
Во длабок сад ставете ги јајцата и изматете ги со маслиновото. Ставете го јогуртот и измешајте. Додадете ги солта, прашокот за печиво, двата вида брашно и палетата. Измешајте убаво и на крај ставете ги спанаќ и урдата. Целата смеса претурете ја во тавче за печење, намачкано со малку маслиново и брашно. Од горе ставете сусам и ким.
Печење
Печете во рерна загреана на 200 Целзиусови степени, 40 до 45 минути, додека да добие златно жолта боја од горе.
Сервирајте
Добар апетит!