Леб со палента
За прстофат повкусно!
Состојки:
•500 мл вода
• 2 лажици шеќер
• 1 сув квасец
• 1/2 чаша палента GRINI
• 2 лажички сол
• 1 кг брашно
• 100 мл маслиново масло
Подготовка:
Во помал сад измешајте ги водата, шеќерот и квасецот и оставете да отстои неколку минути. Ставете ги палентата, солта и брашното во сад и месете додека да формирате тесто. Додадете го маслиновото масло и смесата од квасецот и убаво измешајте. Месете околу 10 минути.Оставете 1 час да нарасне тестото на топло место. Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Печете околу 45 минути, додека надворешноста на лебот не порумени и лебот не звучи шупливо кога ќе допрете на врвот. Извадете го од рерна и оставете да се излади.
Состојки:
• 500 мл вода
• 2 лажици шеќер
• 1 сув квасец
• 1/2 чаша палента GRINI
• 2 лажички сол
• 1 кг брашно
• 100 мл маслиново масло
Подготовка
Во помал сад измешајте ги водата, шеќерот и квасецот и оставете да отстои неколку минути. Ставете ги палентата, солта и брашното во сад и месете додека да формирате тесто. Додадете го маслиновото масло и смесата од квасецот и убаво измешајте. Месете околу 10 минути. Оставете 1 час да нарасне тестото на топло место.
Печење
Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Печете околу 45 минути, додека надворешноста на лебот не порумени и лебот не звучи шупливо кога ќе допрете на врвот. Извадете го од рерна и оставете да се излади.